laupäev, 4. juuli 2009

Autoriehe on kunst

































*Katrin Amos

Mind on alati lummanud inimesed, kes suudavad püsida kaua ühes asendis. Loojad, kes peaaegu üldse ei liigu, kes varjamatu, probleemitu järjepidevusega teostavad oma mõtet kord valitud kujundis. Neil on aega ja nende meeled on vaiksed, need loojad kõnelevad meiega rakkude keeles, meie enda keha mahlade liikumise vulinal. Materialiseerides hetke pidevat kordumist, omanäolisetust, astuksid nad justkui ikka ja jälle samas kohas jõkke, suutes püsida püsimatuses, muutes selle olematuks. Nad pakuvad meile meie enda vananemist ja elule esitatud nõudmiste kahanemist leppimise läbi. Oleme üles kasvanud, olnud noored ja saanud vanaks muutumatu kõrval, oleme selle ise täitnud oma elu ja mälestustega.
Katrin Amos on püsija tüüpi looja. Ta on sähvimise asemel valinud kumamise. Kumamise reegleid tundes ei üllata ta meid muu kui kumamise endaga. Me teame, mida ta teeb, ja ennäe – seda ta teebki! Ikka ja jälle on püütud lahti mõtestada tema võimet alati moodne olla – ükskõik kummale poole päeva ka ajateljel nihutada, Katrin Amose ehted sobivad ikka. Mulle tundub, et moodsust tema loomingus võiks võrrelda viisaka naeratusega püsija näol. Ka see sobib alati, sest tuleneb teadmisest, et päev, milles elame, on alati täna.
/.../
Katrin Amos kasutab enamjaolt hõbedat, kulda, pisut ka vähemväärtuslikke materjale, sealhulgas tekstiili. On märkimisväärne, et ta ei kasuta üldse kive. Nende asemel on email, fotosöövitus, lasertrükk. Kivi, mille kasvamist ei pidurda ka ehtesse aheldamine, oleks tema töödes ebastabiilsuse, seega sobimatu sõnumi kandja.
/.../
Võrdleksin Katrin Amose kunsti joogapoosi asana’ga, mida võtta suudavad ehk paljudki, kuid milles püsida vaid parematest paremad meistrid. Need, kes oskavad hingata, need, kes saavad ajaga üheks, olles ise selle vool, mitte poi, mis püüab märgistada mõnd kohta voolus. Ja Katrin Amost, teda võrdleksin Teemeistriga, kellelt viisakuse vaim nõuab, et ta ütleks vaid seda, mida temalt oodatakse, ning ei midagi enamat. Uudsuse puudumine on märk täiuslikkusest, kust pole enam mitte midagi ära võtta. Katrin Amose kunstis on olemas see kõige vähem, kus on kõige rohkem.


-Kerttu Soans


EXIF

Exposure: 1/200
Aperture: f/1,4
Focal Length: 50 mm
ISO Speed: 100

Blogiarhiiv